Tahıl koridoru krizinin çözümü için devreye giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Kritik konuların ele alındığı zirve sonrası iki lider kameraların karşısına geçti. Erdoğan ‘tahıl koridoru devam etmeli’ mesajı verirken, Putin ise ‘Yaptırımlar kalkarsa anlaşmaya hazırız’ dedi.
Konuşmasına deprem ve yangınlarda sergiledikleri dayanışma için Putin’e teşekkür ederek başlayan Erdoğan, şu mesajları verdi:
> Şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olması ve 100 milyar dolar hedefine doğru yürüyor olmamız bizi gerçekten çok mutlu ediyor.
AKKUYU'DAN SONRA SİNOP
> Akkuyu son şiddeti ile yürüyor, ikinci bir adım olarak Sinop santralini bugün ele aldık. Atılan adımlarla Türkiye sınıf atlayacaktır.
> Rusya’nın tahıl girişiminin canlanması için sunduğu şartları biz de dile getiriyoruz. Eksiklerin giderilmesi ve girişimin devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu kapsamda yeni teklif paketi hazırladık. Birleşmiş Milletlerin yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.
> Buradan çıkacak tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine gidince Rusya buna haklı olarak olumlu bakmıyor. Yaptığımız görüşmede Sayın Putin’e ‘Bir milyon ton tahılı fakir ülkelere öğüterek gönderebiliriz’ dedik. Bu konuda mutabık kaldık.
PUTİN: BATI BİZİ DOLANDIRDI
Rusya lideri Putin de, Türkiye ile olan ilişkilerin Erdoğan’ın doğrudan katılımıyla ivme kazandığını belirtti. Erdoğan’ın arabuluculuğu sayesinde birçok proje gerçekleştirdiklerinin altını çizen Rus lider, şu ifadeleri kullandı: Türkiye Cumhurbaşkanı’na özellikle teşekkür ediyorum. Biz tahıl girişimine Türkiye ve BM sağladığı için katılmaya karar verdik. Bu Rusya’nın menfaatineydi, Rusya lehine yapılması gerekenler yapılmadığı hâlde koridoru uzattık. Fakat Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı diyebilirim.
“YAPTIRIMLARI KALDIRIN”
Batı ülkeleri sözlerini yerine getirmediği için tahıl koridorundan çekilmek zorunda kaldık. Biz bunu canlandırmak istiyoruz. Sadece bir şartımız var. Bizim ürünlerimizin de engelsiz bir şekilde denize çıkmasını istiyoruz. Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı. Türkiye bizim çok büyük bir partnerimiz. Un konusunda birincilerden biri. Türkiye ile çalışmayı çok istiyoruz. Bu girişime geri dönebiliriz. Rusya’dan bir milyon ton tahıl imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden Katar finansmanıyla Afrika’ya gönderilmesi üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki haftalarda sevk etmeye başlayacağız.
TÜRKİYE'YE UCUZ YAKIT SEVKİYATIMIZ SÜRECEK
Rusya Devlet Başkanı Putin, ortak basın toplantısında Türkiye’ye ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl ticaret hacminin yüzde 86 arttığına dikkati çeken Putin, şu ifadeleri kullandı:
> Biz enerji alanında da çok emin adımlarla ilerliyoruz. Yakın zamanda hem gaz konusunda hem başka alanlarda önemli adımlar atacağız. Her iki taraftaki ana tedarikçiler ve tüketiciler arasında anlaşmalar sağlandı, umarım bu gerçekleşir ve yakın gelecekte buna şahit oluruz.
> Türkiye, Akkuyu ile artık kelimenin tam anlamıyla uluslararası nükleer devletler kulübünün üyesi oldu. Her şey planladığımız gibi gidiyor, gelecek yıl ilk üniteyi faaliyete geçireceğiz.
> Enerji alanında iş birliğimiz stratejik nitelikte. Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz. Gazprom Botaş’a doğalgaz dağıtım alanının kurulması için yol haritasını paylaştı.
> ‘Rusya 21,5 milyar metreküp gaz sevk etti, bu yılın ilk yarısında 10 milyar metreküp gönderdik. Rusya her zamanki gibi güvenli ve sorumlu bir ortak olacaktır. Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gaz sevk etmeye hazırız. Bunun için dağıtım merkezi kurulması için teklifte bulunduk. Bununla ilgili müzakereleri yakında tamamlayacağız.
AB'DEN ZİRVE YORUMU
AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeden beklentilerinin “Rusya’nın 17 Temmuz’da çekildiği anlaşmaya dönmesi ve Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracını engelleyen saldırılarını durdurması” olduğunu söyledi.
Rusya’nın Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracı için en uygun yolu engellediğini kaydeden Stano “Bu kabul edilemez. Rusya aynı zamanda şu anda liman altyapılarına, tahılın Ukrayna’dan çıkışını sağlayacak alternatif yollara saldırıyor. Bu durum Rusya’nın eylemlerinin çirkin tarafını göstermektedir. Rusya sadece Ukrayna tahılını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda bundan kâr elde ediyor. Çünkü bir taraftan küresel fiyatları yükseltiyorlar ve kendi ihracatlarını artırarak yüklü miktarlarda gelir elde ediyorlar. AB’nin Rusya’nın ihracatına engel olduğuna yönelik söylemler dezenformasyon, manipülasyon ve yalandır. Rusya’ya ‘Karadeniz Tahıl Girişimi’ne yeniden katılma çağrısı yapıyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke ise yaptığı yazılı açıklamada, “Karadeniz Girişimi’ne geri dönüşün, hem Rusya Federasyonu’ndan hem de Ukrayna’dan milyonlarca ton tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştıracağına, pazarları rahatlatacağına ve Karadeniz’deki deniz güvenliğini artıracağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.